Menorah en Corona vanaf 18 oktober: de hybride kerk waarbij iedereen welkom blijft

De overheid heeft kerken opgeroepen om gezien de oplopende corona besmettingen de kerkdiensten te beperken tot maximaal 30 bezoekers (exclusief medewerkers) of een online kerkdienst te houden. Een teleurstelling, want we konden juist sinds enkele maanden weer een fysieke kerkdienst hebben en dat ging eigenlijk heel goed. De samenkomst is waardevol, niet alleen om samen te komen rondom het woord van God, maar ook om samen een gemeenschap te vormen en elkaar te ontmoeten, zij het met de nodige beperkingen en maatregelen. 

Tóch gaat de kerk door! Vanaf 18 oktober introduceert Menorah Zaanstad de hybride kerk: meerdere vormen van kerk-zijn in één, waarbij iedereen welkom blijft die naar de kerk wil komen. 

  • Er zal zondag om 10 uur een klassieke kerkdienst zijn in de aula van Pascal. Hier zijn maximaal 30 bezoekers welkom, exclusief de medewerkers aan de dienst. De dominee houdt een preek, de band of organist zal enkele liederen zingen en spelen. Er zal geen samenzang zijn. 
  • Via de livestream op de website of via https://kerkdienstgemist.nl/stations/2142-Menorah-Zaanstad is de dienst live mee te luisteren op zondag vanaf 10 uur en kan de dienst later worden teruggeluisterd. 
  • De kerk-in-groepen loopt parallel met de klassieke dienst. Ook dit begint zondag om 10 uur, en zal ongeveer een uur duren. In verschillende lokalen in het schoolgebouw komen groepen bij elkaar van maximaal 10 personen. Een kleine groep is iets anders dan een kerkdienst. Er wordt materiaal voor een eigen programma verzorgd, waarbij de preek kan worden gelezen, geluisterd en besproken, waarbij ruimte is voor muziek en bidden met elkaar. Er is meer ruimte voor ontmoeting met elkaar dan in een klassieke kerkdienst. 

Kinderen en jongeren

Er zal creche en kinderkring zijn voor kinderen van 0-12 jaar. De kinderen blijven het eerste kwartier bij hun ouders, daarna kunnen zij naar de kinderkring. De jongeren kunnen meedoen in de kerkdienst of de kerk-in-groepen. Ook zouden jongeren hun eigen kleine groep kunnen vormen.