Preken

Handelingen 2:1-13 - DICHTBIJ!

Pinksteren: het is het feest dat God dichterbij komt dan ooit! De uitstorting van de Geest gaat gepaard met 'een soort vlammen'. Het gekke is: het is vuur dat niet verteert. Het vuur staat voor Gods aanwezigheid: nu is hij nooit meer ver weg!

1 Johannes 5 - PEPTALK

'Je kunt het, echt!' Zo'n peptalk heb je soms nodig om ervoor te gaan. Daarom sluit Johannes zijn brief met een peptalk af: 'jullie kunnen het! Liefde doen en vechten tegen zonde - door Jezus is het mogelijk, zijn jullie overwinnaars!'

1 Johannes 3:11-24 - DE TESTCASE

Liefde kan zomaar een cliché worden. Tóch is liefde bijzonder. Johannes roept op om elkaar lief te hebben - dat is hét kenmerk van een christen. Liefde is de testcase van je geloof. Want met de mond belijdt iedereen wel liefde, maar concreet wil dat niet altijd worden. Johannes zet daar de liefde van Jezus tegenover: Jezus zegt niet alleen 'ik houd van jou', hij gaat aan het kruis voor jou!

1 Johannes 1:1-2:17 - TASTBAAR GELOVEN

Deze maanden hebben we veel minder fysiek contact dan normaal. We videobellen wat af - maar het haalt het niet bij echt contact. We hebben nu eenmaal een lichaam - en dat is goed! In zijn brief zet Johannes geloven heel tastbaar neer. Dat doet hij tegenover christenen onder invloed van de filosoof Plato, die zeggen dat al het lichamelijke er niet toe doet. Johannes roept dan op het lichaam serieus te nemen en liefde tastbaar te maken.